Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014

Αυγά και χοληστερίνη.Καταρρίπτεται ο μύθος


Επί πολλά χρόνια, τα αυγά ήταν το σύμβολο της καρδιακής προσβολής λόγω της  χοληστερίνης (χοληστερόλης) που περιέχει ο κρόκος τους.
Η σύνδεση των αυγών με τις καρδιακές προσβολές ξεκίνησε το 1961, όταν o Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύνδεσμος (American Heart Association) έθεσε ως ανώτατο όριο τα 300 mg διατροφικής χοληστερίνης την ημέρα προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η επιδημία των εμφραγμάτων.
Είχε καταγραφεί ότι ένα αυγό περιέχει 274 mg χοληστερίνης, συνεπώς, στο κλίμα της εποχής, έγινε απαγορευτική η κατανάλωσή του. Αν και διευκρινιζόταν ότι δεν υπάρχει έχθρα κατά των αυγών, παρά μόνο κατά των κρόκων (τα ασπράδια μπορούσε κανείς να τα τρώει άφοβα), η κατά κεφαλήν κατανάλωση αυγών στις ΗΠΑ άρχισε να πέφτει. Από τα 402 αυγά που ήταν η μέση κατανάλωση ενός Αμερικανού το 1945, μειώθηκε στα 304 το 1972 και στα 233 το 1995.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου