Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

Παιδί και αθλητισμός


Παλαιότερα τα παιδιά συνήθιζαν να παίζουν σε αλάνες που υπήρχαν σε κάθε γειτονιά και έτσι είχαν καθημερινά την ευκαιρία να εξωτερικεύουν την ενέργειά τους και να εκτονώνονται. Στις σημερινές πόλεις στις οποίες ζούμε, οι ευκαιρίες για παιχνίδι έχουν μειωθεί δραματικά με τα παιδιά στον λίγο ελεύθερο χρόνο που τους απομένει μεταξύ σχολείου, διαβάσματος και φροντιστηρίου, να παρακολουθούν τηλεόραση ή να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή. Ο αθλητισμός λοιπόν, είναι μια δραστηριότητα που κατά κάποιο τρόπο έχει υποκαταστήσει το παιχνίδι στη γειτονιά.
Η προσχολική ηλικία είναι μια καλή περίοδος για να ξεκινήσει το παιδί να αθλείται. Η άθληση όμως γίνεται απαραίτητη όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο και είναι υποχρεωμένο να μένει για πολλές ώρες καθιστό, συσσωρεύοντας έτσι πολλή ενέργεια την οποία πρέπει να εκτονώσει σε κάποια δραστηριότητα.
Συνοπτικά, τα οφέλη του αθλητισμού θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα εξής:
  • Ο αθλητισμός συμβάλλει στην ομαλή φυσική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.
  • Με τον αθλητισμό το παιδί μπαίνει στην νοοτροπία ενός υγιεινού τρόπου ζωής, τον οποίο είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει και στην μετέπειτα ζωή του.
  • Ο αθλητισμός προσφέρει στα παιδιά υγιή πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτού του είδους τα πρότυπα είναι πολύ πιθανό να κρατήσουν το παιδί μακριά από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, στην δύσκολη περίοδο της εφηβείας.
  • Μέσα από τον αθλητισμό το παιδί κοινωνικοποιείται, μαθαίνει τις δυνατότητές του και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του.
  • Μαθαίνει να πειθαρχεί στους κανόνες του αθλήματος που έχει επιλέξει, καθώς και να αποδέχεται την ήττα.
  • Ο αθλητισμός μαθαίνει στα παιδιά να έχουν ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους και να μην σπαταλούν τον καιρό τους άσκοπα. Η οργάνωση και οι κανόνες δεν υπάρχουν μόνο κατά την ώρα της προπόνησης αλλά γενικότερα στην ζωή ενός αθλητή.
  • Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω όμως, ο αθλητισμός δίνει ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα στο παιδί: Κάθε τι που αποκτούμε στην ζωή, το αποκτούμε με αγώνα. Αγωνιζόμαστε σήμερα για να αποκτήσουμε αύριο. Και κάθε στόχος που κατακτούμε μας δίνει θάρρος αλλά και ενθουσιασμό για να προχωρήσουμε στον επόμενο.
Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν:
  • Να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με την επιλογή του αθλήματος. Δεν πρέπει να «φορτώνουν» το παιδί με τις δικές τους επιθυμίες. Πρέπει να αφήνουν το παιδί να επιλέγει μόνο του με ποιο άθλημα θα ασχοληθεί σύμφωνα με το τι του αρέσει και φυσικά με τις δυνατότητές του.
  • Να μην γίνονται πιεστικοί σχετικά με την απόδοση του παιδιού τους και να είναι δίπλα του στις ευχάριστες αλλά και στις δυσάρεστες στιγμές.
  • Καλό είναι πριν ξεκινήσει το παιδί να αθλείται να γίνει κάποιος προληπτικός έλεγχος ακόμη και αν η άσκηση γίνεται παροδικά.
Πηγή alkimachos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου